Faipari Tudományos Egyesület

Faipari Tudományos Egyesület

 • Dr. Bak Miklós Bolyai-ösztöndíjat nyert

 • FATE tanulmányút Rönökön, a Wibeba Kft-nél

 • Beszámoló a FATE közgyűléséről. Sopron, 2022 december 05

 • Beszámoló a FATE közgyűléséről. Sopron, 2024 január 15

 • A Faipari Tudományos Egyesület kitüntetettjei 2022

 • Prof. Dr. Molnár Sándor szobra

 • Prof. em. Dr. Tolvaj László

  Dr. Tolvaj László: Optical Properties of Wood

 • Licit

  Lezárult a selmeci tűzvész kárainak enyhítéséért tartott licit


A Faipari Tudományos Egyesület,

ismertebb nevén a FATE az 1950-es évben történt megalakulása óta tagságának, választott tisztségviselőinek munkájával a gazdasági, politikai változások mellett különböző módon tudta megvalósítani az alapvető célt, a szakma műszaki színvonalának emelését, a műszaki értelmiség továbbképzését, a faipar különböző területein dolgozó szakemberek összefogását.

Egyesületünk alaposabb megismeréséhez kérjük nézzen körül honlapunkon, ahol reményeink szerint számos hasznos információt és értékes tudásanyagot talál a faipar teljes vertikumával kapcsolatosan.

Ipartörténeti Konferencia

Hardwood Conference 2022


Történetünk

Az 1950. évi megalakulása után a Faipari Tudományos Egyesület, mint az akkori társadalmi felépítmény része az államosított faipar fejlesztését volt hivatva szolgálni. Az ipar irányításában gyakoriak voltak a változások: először az államosítások, az összevonások, majd a fejlesztések korszaka következett. Volt időszak, amikor a széttagolt faipar hét minisztérium felügyelete alá tartozott.
Ekkortól kezdve a faipari dolgozók számára Egyesületünk volt az egyedüli összekötő kapocs, a színvonalas szakmai fórum. Választott vezetői állami és szakszervezeti tisztségviselők, majd a vállalati, szövetkezeti vezetők lettek, akik társadalmi munkában látták el feladataikat. Jelentős támogatást kapott a FATE a jogi tagoktól; vállalatoktól, intézményektől is.
Napjainkban többek között a faipar résztvevőinek egységes fellépésén, összekovácsolásán dolgozunk, a tudomány szempontjából lényeges elemként a nemzetközi Lombosfa Konferencia szervezésében veszünk részt, szakmai tanulmányutakat szervezünk tagjaink számára mintaértékű módon működő cégekhez. A faipari oktatásban, kutatásban, publikációkban és minőségi munkákban élen járókat követjük és díjazzuk pozitív, példaértékű, követendő törekvéseiket.
Számos cikk jelent meg a FATE történetéről (pl. a FATÁJ és a Faipar szaklapokban), egy könyv fél évszázados fennállásunk alkalmából, illetve annak kiegészítése, mely 2015-ig mutatja be Egyesületünk történetét:

 Lele D 2000

Lele D. 2000: Faipari Tudományos Egyesület 1950-2000. Faipari Tudományos Egyesület, Budapest, 87 p. 


Tóth S. L. 2015: Faipari Tudományos Egyesület 1991-2015. Faipari Tudományos Egyesület, Budapest-Sopron, 44 p.

 

Email

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

© 2022 Minden jog fenntartva!